Close
Book Your Reservation

Telefon: +36 70 249 0346

A masszázsról

Masszázs hatásai

A masszázs hatására a szervezetben sokrétű, egymással összefüggő élettani változások jönnek létre.
A testfelszínét érő behatások ingerként hatnak a bőrre, az alatta lévő szövetekre és a központi idegrendszerre.
Az érintés helyén serken a vérkeringés, a hajszálerek kitágulnak, ezáltal javul az anyagcsere. Az izmokra ható nyomás fokozza a vénás keringést, és segít az izmok ellazításában. A váltakozó erejű nyomás a nyirokkeringés gyorsulásához vezet, ami csökkenti az ödémákat (pangásos vizenyő). A hatások összessége pedig javítja a szövetek regenerációs képességét. A bőr táplálkozása javul, az esetleges hegek fellazulnak. Javul a bőr rugalmassága. Az elhalt hámsejtek a felszínről eltávoznak.
A kezelés hat az idegrendszerre is.

Egyrészt reflexes hatások jönnek létre:
kötőszöveti masszázs
szegment masszázs

Ilyen módon jótékony hatással van a belső szerveink működésére, regenerálódására.
Másrészt egy jól kivitelezett masszázs segít abban, hogy a vegetatív idegrendszer az un. paraszimpatikus állapotba hangolódjon. Ilyenkor jobban működnek a szervezet öngyógyító mechanizmusai. A kiválasztás is élénkül, ez pedig segíti az anyagcsere termékek kiürülését.
A modern masszázsterápiák és sok tradicionális keleti technika tartalmaz un. vezetett passzív mozgatásokat. Ez segít megőrzni és visszanyerni is az ízületek mozgástartományát. Nyújtja az izmokat és segíti az izomsejtek közötti kötőszövetben „megőrzött” feszültségek „elengedését”.

A masszázs összességében javítja a közérzetet, enyhíti a fájdalmakat, javítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert.
Fontos megemlíteni, hogy bizonyos terápiás kezelések után jelentkezhet izomlázhoz hasonló fájdalom és némely tünetek átmenetileg erősödhetnek. Ezekről a kezelés alatt tájékoztatom. Ha bármilyen kérdése van, forduljon hozzám bizalommal.

Kérem, ossza meg velem észrevételeit, személyes tapasztalatait!

Masszázstechnikák

Masszázstörténet

Az emberiség évezredek óta alkalmazza a kézrátételt és a simogatást a fájdalmak enyhítésére. Erre utalnak az ókori egyiptomi falfestmények is, amelyek talpmasszázst ábrázolnak. A sárga császár orvosi könyve szintén leírja a masszázs kezeléseket.  Hippokratész: „Az orvosnak sok mindenben járatosnak kell lennie, de elsősorban a dörzsölésben… Mert a dörzsölés helyére ránthat egy kilazult ízületet, vagy kilazíthat egy éppenséggel merev ízületet.”

Minden kultúra kialakította és generációkon átörökítette a saját masszázsát, ami éppúgy jellemzi, mint zenéje és tánca. Hiszen a tudatosságban, ahogyan egymást érintjük, benne van minden, amit gondolunk az emberi létünkről.

Modern korunk embere egyre inkább eltávolodik a fizikai, érzelmi testétől, egyre inkább a gondolataiban éli mindennapjait. Ennek a csonka létnek a teljessé tételében lehet nagy szerepe a terápiás érintésnek. Sajnos sokszor nagy fájdalmakon kell átmennünk ahhoz, hogy ezt felismerjük.

Svéd masszázs

A középkori európai kultúrában teljesen háttérbe szorult a test érintése. A XVIII.-XIX. században a keleti orvoslást megismerve ismét foglalkoztatni kezdte a nyugati világot a masszírozás. Pehr Henrik Ling svéd vívómester foglakozott a torna és a masszázs rendszerezésével, ismertette a masszázs technikáját, hatását és javallatait. Innen ered a svéd masszázs elnevezés, és ez képezi valamennyi nyugat-európai masszázsfogás alapját. Ezen fogásokkal végezzük a gyógymasszázst is

Rendszerint használunk valamilyen vivőanyagot, ami lehet olaj, krém vagy hintőpor.

E masszázs simító, dörzsölő, gyúró és vibrációs fogások kombinációja, ami kiegészül az ízületek kimozgatásával és az izmok nyújtásával.

A kifejteni kívánt hatás a bőrre, bőralatti kötőszövetre és az izomzatra irányul. Így hatunk a szövetek tónusára, a keringésre és az idegrendszerre. Serkenti a helyi keringést, ezáltal javulnak a szövetek anyagcsere folyamatai. Ellazítja az izmokat, csökkenti a fájdalmat, növeli az ízületek mozgékonyságát. Támogatja a vénás, és a nyirokkeringést, ez kedvező hatással van a sejtek regenerációjára és az immunrendszerre.

KoroKan

Ez a Shaolin eredetű tradicionális masszázstechnika, talajra helyezett matracon történik, a kliens pedig könnyű pamut ruhában van. A 60 perces kezelés alatt 1400-1600 speciális nyomó-gyúró-simító fogást végzünk, emellett az ízületeket mozgatjuk, és az izmokat nyújtjuk, szigorú sorrendben.

Nagyon kellemes, relaxáló hatású a kezelés, mely után mégis energikusabbak vagyunk.

A keleti technikákhoz hasonlóan, itt is fontos az energiaáramlás harmonizálása, az egyensúlyi állapot támogatása.

Kiválóan alkalmas az energiahiányos állapotok megszüntetésére, mozgásszervi és gerinc problémák korrigálására, idegesség, ingerlékenység oldására, krónikus fejfájások és alvászavarok enyhítésére.

Orosz-tibeti mézmasszázs

Ez a módszer a tibeti orvoslásban és az orosz népi gyógyászatban egyaránt ismert. Reflexesen fejti ki hatását a kötőszöveti masszázshoz hasonlóan. A felkent méz, a masszőr kezéhez tapasztva a bőrt, erős ingerekkel hat a kötőszövetekre és így jelentősen serkenti a vérkeringést. A méz radírozó hatásának köszönhetően a kezelés végén a bőr felfrissül és selymes tapintású lesz.

Szegment masszázs

Itt az érző idegpályák stimulálásával hatunk a vegetatív idegrendszerre, alapját az a felismerés adja, hogy az azonos gerincvelői szegmentumban kilépő érző és motoros idegrostok reflexes kapcsolatban állnak. Egy előkészítő, áthangoló masszázs után (ami a vegetatív idegrendszert paraszimpatikus állapotba viszi), ingereljük az adott szervnek megfelelő érző idegeket. A masszázs kellemes és hatékony; belső szervi, krónikus kezelések kiegészítésére szolgál.

Kötőszöveti masszázs

Alapjait az a megfigyelés adja, hogy bizonyos belső szervek krónikus megbetegedése, az adott szervhez egyértelműen hozzárendelt területeken, a bőralatti kötőszövetben és az izmok közötti kötőszövetben tónusváltozást hoz létre, és e területek vegetatív beidegzésének stimulálása kedvezően hat az adott szerv működésére. A masszázs hatékonyságát erős ingerekkel fejti ki. Kiegészítő terápiás lehetőség a krónikus belső szervi problémák kezelésére.

Lomi-lomi

Ez egy hawaii eredetű tradicionális masszázs, ami eltérően az európai formáktól inkább egy sokrétű masszázs-ceremónia. Lényege a szeretetteljes érintés és együttlét, ahol a folyamatos simítások és ringatások közben oldódnak a testi és a lelki blokkok. Rendkívül mély, meditatív állapotba visz, segít megtalálni teljességünket.

Craniosacral_flow

Az osteopathia (nagyon finom szövet-eltolásokkal hat a teljes szervezet működésére) egyik legújabb ága. Finom érintésekkel, leheletnyi erejű manipulációkkal segít helyreállítani a liquor (agyi, gerincvelői folyadék, melyben lebeg a központi idegrendszer) áramlását. Hatékonyan oldja a kötőszövetes rendszerben lévő és a régi mintázatokat tartó feszültségeket. Kellemes és nagyon hatékony, hosszabb távú kezelési fajta, mely rendszeres alkalmazása során fejti ki hatását. Különösen fizikai és lelki traumák kezelésére javasolt.